Miniatyr Shinto Shrine av arkitekten Naohiko Shimoda erbjuder en ny tradition


Bland Japans vackraste folkarkitektur anses Shinto-helgedomar vara kami-husen, Shinto-gudarna. Medan helgedomar lockar besökare att förundras över skönheten, respektera kami och be för lycka, erbjuder miniatyrversioner som kallas kamidana ett sätt för individer att bjuda in kami till sina hem. Bokstavligen översatt till “good / spirit-shelf” på engelska placeras kamidana vanligtvis högt på en vägg och används för att visa objekt relaterade till Shinto-stil ceremonier, såsom shintai, som är föremål som rymmer en vald kami, ger den en fysisk representation av tillbedjan.

Naohiko Shimodas moderna Kamidanas

Medan traditionell kamidana sträcker sig från små och enkla former till mer utsmyckade helgedomar, har arkitekten Naohiko Shimoda skapat ett par som är lite mer modernt i stil. Nyligen använde Shimoda otroligt smala längder av miniatyrvirke för att konstruera en minimalistisk struktur med en komplex ram under, nästan som om en Shinto-helgedom hade höjts på styltor för att dra nytta av en vacker utsikt.

Se det här inlägget på Instagram


Ett inlägg delat av Naohiko Shimoda (@n_simon)

Se det här inlägget på Instagram


Ett inlägg delat av Naohiko Shimoda (@n_simon)

Presenterade det Instagram, den skräddarsydda miniatyrhelgedomen är lika fascinerande i detaljerade detaljvyer som den ses som en helhet. I några av Shimodas äldre Instagram-inlägg visar han upp arkitektoniska modeller som han har byggt för sina fullskaliga projekt, och du kan se en liknande komplex struktur som ligger till grund för hans modiga design.

Se det här inlägget på Instagram


Ett inlägg delat av Naohiko Shimoda (@n_simon)

Det här är den andra miniatyrbilden som Shimoda skräddarsy för en kund. År 2018 skapade han “Kamidana i hörnet,” en helgedom som passar ett yttre hörn istället för ett inre. Båda designerna har en mer symbolisk och dekorativ roll än den hyllformade typen av traditionell kamidana som kan stödja föremål, men det finns fortfarande något kraftfullt med konstruktionens delikatess. De nästan tandpetare-tunna stöden ger dem utseende som övergående, som om de kan stå upp och gå på natten av egen fri vilja.

Naohiko Shimodas moderna Kamidanas (Shinto-helgedomar).

I allmänhet är arkitekturen för stor, så vi designar med termen “skala”. Det finns dock ingen skala på kamidana, säger Shimoda. ”Även om figuren ser ut som en miniatyr, visas den alltid i en skala av en tredjedel. Syftet med kamidana är att bygga ett företag i huset, och det är en praktisk aspekt att det måste finnas ett litet företag för det ändamålet. Men eftersom det är ett litet företag och ett företag som människor inte kan komma in i, finns det en känsla av skala som är en metod (maniella) som är speciell för kamidana som har rymt från den mänskliga skalan. ”

Naohiko Shimodas moderna Kamidanas (Shinto-helgedomar).

”Som ett resultat är den drivande kraften som bestämmer designen enbart detaljerna som skapar skönheten och företagsstrukturen i proportionerna. Den här gången är proportionerna för varje del baserade på bildförhållandet (1:10) där arkitekturen avslöjar minnet och detaljerna innehåller inslag av tempel och helgedomar över hela landet. Detta beror på att en viss känsla av déjà vu är viktig för kamidana (= företag). När en person ber om något behöver han eller hon en yorishiro för att acceptera den tanken. Vid den tiden behövde yorishiro en slags produktion som gjorde det enkelt för människor att tänka på det. Déjà vu-effekten som används den här gången är en receptor som accepterar tankarna hos dem som ber. ”

KällaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *